Így válassz nemzetközi költöztetőt <9+1 gyakorlati tipp>

Tanulj Te is mások hibáiból. Összegyűjtöttem Ügyfeleink korábbi tapasztalatait. Ezekkel felvértezve már nyugodtan kérhetsz ajánlatot bárkitől.

Lépésről-lépésre vezetlek végig a folyamaton, aminek a végén megtalálod a számodra legmegfelelőbb partnert a tökéletes költözéshez.

Lépésről-lépesre, hogy Te is így mosolyogj a költözés során.

 1. Nézd okosan a weboldalt

Fontos a dizájn és az összkép, de nem árt, ha mögé látsz egy picit.

Az első és legfontosabb elem, amit mindig keress az oldalon, a Cégnév.

Ha ezt nem találod meg szinte azonnal, akkor kezdj kicsit gyanakodni.

Valószínűleg nincs is mögötte cég. Ez persze árazás szempontjából jó lehet, hiszen így ki lehet kerülni a legtöbb adó- és járulék kötelezettséget, de teljességgel törvénytelen.

És ez csak a legkisebb gond. Cég nélkül nincs biztosítás, szerződés, garancia. Szóval elég alacsony a megbízhatósági faktor.  Szerintem nem kell fejtegetnem, hogy ez egy nemzetközi költöztetés során milyen veszélyeket rejt magában.

Tudatosan figyeled a kapcsolat felvételi lehetőségeket?

Apróságnak tűnik, de fontos lehet. Hogy miért? Mert ha egy Cég már a legelső „találkozáskor” figyel arra, hogy növelje az ügyfélélményt, akkor nagyobb a valószínűsége, hogy szem előtt fogja tartani, hogy a teljes költözés alatt jól érezed-e magad.

Azért lényegesen egyszerűbb, ha a weboldalról azonnal tudsz ajánlatot kérni, mint kimásolni egy e-mail címet, belépni a Gmail fiókodba, megnyitni az új levél írása opciót és csak ekkor elkezdeni gépelni.

Kis apróság, mégsem figyelnek oda eléggé rá a szakmában: a kattintható telefonszám. Ki akarja, tudja másolgatni, írogatni a telefonszámokat? Egy kattintás és indul a hívás. Ezt a funkciót nagyjából 30 másodperc beállítani. Mit várhatok egy Szolgáltatótól, akinek nincs 30 másodperce a kényelmemért?

Nem tudom, Te hogy vagy vele, de nekem ennél sokkal drágább az időm. Ráadásul általában telefonról netezek. Épp ezért még fontosabb számomra, hogy az oldal, amit épp olvasok, az kiszolgáljon engem.

A design fontos, de tanulj meg a mögé látni, hogy Neked is megérje.

Mit mesélnek számodra a tájékoztató jellegű árak az oldalon?

Minden költözés más és más. Nemzetközi költöztetésnél a távolságok miatt ez még inkább igaz. De ha valaki hivatásszerűen űzi ezt a szakmát, akkor van fogalma arról, hogy milyen árakon tud elvállalni bizonyos „átlagos” munkákat.

Így lesznek az oldalon lévő árak tájékoztató jellegűek. Tájékoztatnak arról, hogy nem Te leszel az első Ügyfél, akit országok között fognak költöztetni.

 1. Elérhetőségek

Van céges e-mail cím?

Nem nagy dolog, de ez is sok mindent elmond az elvárható minőségről. Ha az elérhetőségek között egy Gmail cím van feltüntetve, esetleg egy freemail vagy citromail (viccesen hangzik, de megtörténik még most is, 2017-ben), akkor valahol megállt a cég a fejlődésben.

Lehet, hogy működik így is, de könyörgöm. Hát egy céges e-mail cím nem kerül pénzbe. És elárulok egy titkot: még a Gmail is tudja kezelni az egyedi e-mail címeket, tehát nem kell hozzá egy külön szoftver vagy online levelezőrendszer.

Szóval, ha megállt az idő, akkor légy óvatos, a rugalmasság láthatja a kárát.

Fontos a vezetékes telefonszám?

Az én véleményem egy egyértelmű nem. Szeretem, ha a munkatársaink nincsenek helyhez kötve. Ha egy cég mindennapjait nem lehet online koordinálni, akkor ott még fejleszteni kell néhány dolgon.

A munkavégzés sokkal hatékonyabb, ha mindenki mobilis tud maradni. És ennek minden esetben az Ügyfelek látják a hasznát.

Ha az irodát tudjuk menet közben irányítani, akkor több és pontosabb felmérésre tudunk kimenni, többször tudjuk a helyszínen koordinálni a költözéseken dolgozó kollégák munkáját.

Ezek mind a minőséget garantálják.

Az okos eszközöket kihasználva hatékonyabban tud működni az ügyfélszolgálat is.

Fel van tüntetve a cég székhelye vagy telephelye?

Mindamellett, hogy ez egy törvényileg kötelező elem, mindenképp fontos. Egy költöztető cég irodájába, telephelyére általában nem kell bemenned, de jó tudni, hogy bármikor megtehetnéd.

Ezen kívül térképen láthatod, hogy milyen messze van Tőled a cég, honnan fog indulni hozzád a teherautó, mennyi idő odaérni. Sőt, ha egy esetleges késésnél a nagy forgalomra hivatkozik a sofőr, akkor akár le is tudod ellenőrizni.

De talán a legfontosabb, hogy nincs oka bujkálni a Szolgáltatónak. És ez mindenképp bizalmi tényező.

 1. Google a legjobb barátod

A Google kegyetlenül őszinte. Keress rá a potenciális jelöltek cégnevére és biztos lehetsz benne, hogy mindent megtudsz majd a cégről.

Ellenőrizted a cégadatokat?

A cég nevére rákeresve az első találatok között fognak megjelenni a cég-adatbázisok. Itt ellenőrizheted, hogy a weboldalon feltüntetett adatok megfelelnek-e a valóságnak.

Csekkoltad a fórumokat?

Ha a cégről beszéltek már valamilyen fórumon, akkor azt a Google meg is fogja találni. Sok vesződségtől mentheted meg magad, ha időben észreveszed a fórumokon a negatív véleményeket.

De azért ezzel is óvatosan kell bánni. Ezeken a fórumokon – elég átlátszó módon – egyes cégek bújtatva reklámozzák magukat, és szapulják a másikat.

Hogy ezeket a félrevezetéseket el tudd kerülni, kattints a gyanús hozzászóló felhasználó nevére és nézd meg az előzményeit. A túl sok, vagy túl kevés hozzászólás, a hozzászólások minősége vagy a regisztráció közeli dátuma is árulkodó lehet.

Nézd meg a szakemberkereső, vagy gyűjtőoldalakon feltüntetett véleményeket is.

Számos ilyen oldal van az interneten, de csak néhány van, ami jó minőségű. Ilyen például a joszaki.hu

Mindig csekkold a cégadatokat a Google keresőjében.

 1. Minden kiegészítő szolgáltatást megtalálsz egy helyen?

Hogy mit árul el egy költöztetőről, hogy foglalkozik-e csomagolással, helyben rakodással vagy épp bútorszereléssel, netán költözés utáni takarítással?

 1. A költöztető, nem tegnap kezdte a szakmát és találkozott már néhány igénnyel. Röviden: Biztos lehetsz benne, hogy tapasztalt szakemberekkel van dolgod.
 2. Olyan rugalmas Céggel van dolgod, ahol valóban teljes körűen ki akarják szolgálni az Ügyfelet. Egy ilyen cégnél nem ér véget a költözés a dobozok cipelésével.
  Nyugodtan fordulj hozzájuk a legkülönlegesebb igényekkel. Ha van rá mód, meg fogják Neked oldani.
 1. Ha mások is ajánlják, akkor nagyon nem tudsz mellényúlni.

Mielőtt a végső döntést meghozod, mindenképp olvasd el a véleményeket az adott cégről. Ezt számos helyen megteheted.

Ha jó véleménnyel vannak a korábbi megbízók a kapott szolgáltatásról, akkor egy okos költöztető ezeket már a weboldalon is meg fogja mutatni Neked.

De megnézheted a közösségi oldalakat vagy a cég Google oldalát.

Egy-két gyengébb értékeléstől nem kell feltétlenül megijedni, de ha sok a visszatérő panasz, akkor inkább kérj ajánlatot egy másik oldalon is.

Egy-két gyengébb értékeléstől nem kell feltétlenül megijedni, de ha sok a visszatérő panasz, akkor inkább kérj ajánlatot egy másik oldalon is.

 1. Így ellenőrizheted a tapasztalatot

Ha a közösségi oldalakon és a weboldalakon találsz korábbi munkákra hivatkozó fényképeket, az sokat elmond arról, hogy mennyi munkájuk van és azt milyen minőségben végzik el.

Ilyenkor csekkolhatod a sofőrt és a rakodó kollégákat is, ha szerepelnek a képeken.

Jó eséllyel a munka közben készült fotókon látszik az eszközök és az autók állapota is, ami szintén sokat mondó lehet számodra.

Sőt ilyenkor általában kiderül, hogy van-e tapasztalatuk a különlegesebb munkákkal kapcsolatban. (Például kellett-e már utcát lezáratni külföldön, hogy telepített mobil bútorlifttel tudjanak megoldani egy költözést… Vagy valami hasonlót)

Azzal is csak nyerhetsz, ha olyan bejegyzésbe futsz bele, ahol „visszafuvarra” hirdetnek kedvezményes szállítást:

  • Ez azt bizonyítja, hogy rendszeresen vannak külföldi munkáik.
  • És a „visszafuvarral” igyekeznek alacsonyan tartani a költségeket, hogy kedvezőbb ajánlatot tudjanak adni Ügyfeleiknek.

 1. Idegen nyelveket beszélő munkatársak, akik a költöztetésben is részt vesznek.
  Minek is beszéljen idegen nyelvet egy rakodó?

Gondolj csak bele, hogy hány országon keresztül fognak keresztül haladni az értékeid az autó rakterében. Nyelvtudás nélkül hogyan oldják meg a közúti- vagy határ-ellenőrzéseket? Hogyan intéznék el a vámolást, ha az szükséges?

Mégiscsak külföldi költözésekről beszélünk. Gyönyörű nyelv a magyar, de a külföldi ügyintézések során nagyon ritkán jutunk vele előrébb.

 1. Komoly ajánlatot kapsz vagy csak egy összeget ír válaszként?
  Mit is kell tartalmazni az ajánlatnak az összegeken túl?

Legyen benne, hogy mit tartalmaz az ár:

 • Lesz-e rakománybiztosítás?
 • Hány rakodó fog érkezni?
 • Hány sofőr fogja vezetni az autót/autókat?
 • Mikor fognak érkezni és megközelítőleg mennyi időt fog igénybe venni a felrakodás?
 • Milyen tervezett útvonalra szól az ajánlat?
 • Milyen esetben változhat az ajánlat?
 • Csak a Te ingóságaid lesznek az autón vagy gyűjtőfuvarban akarja megoldani a szállítást a vállalkozó?
 • Mikor fog megérkezni az autó a rendeltetési, vagyis a lerakodási helyre?
 • Ha szükséges területfoglalási-, behajtási engedély vagy különleges eszköz igénybevétele a költözéshez, az ügyintézése és költségei tartalmazza-e az ajánlat?
 • Ha kértél kiegészítő szolgáltatást, akkor azt tartalmazza az ajánlat?

És ezek csak az alapok.  Az se baj, ha javaslatokat is kapsz az ajánlat mellé, amiben részletesen le van írva, hogy hogyan tudod alacsonyan tartani a költözésed költségeid és mit tehetsz a zökkenőmentes költözés érdekében.

 1. Ne hagyd magad, szerződj!

Az egyik legfontosabb kérdés, hogy egyáltalán van-e. SOHA ne add át senkinek az ingóságaid nemzetközi fuvarozásra, aláírt szerződés nélkül.

Ha van szerződés, akkor az tartalmazza a költözés minden részletét.

 • A fel- és lerakodás pontos helyszínét
 • A szállításhoz kapcsolódó pontos dátumokat
 • A fuvarozó kötelességeit és felelősségét
 • A fuvaroztató kötelességét és felelősségét
 • A szolgáltatás pontos összegét, valamint a fizetés módját és ütemezését.
 • A megrendelt rakodók számát
 • A megrendelt szolgáltatások felsorolását

Sok mindent elárul, hogy a szerződéstervezet egyes pontjait mennyi rugalmasan lehet módosítani, ha szükségesnek érzed.

Ha szerinted nem kérsz lehetetlen és teljesen elzárkózik a költöztető a változtatástól, akkor gondold át, hogy érdemes-e kockáztatni. A jó ár nem feltétlenül minden. Sőt!

+1 A nagy cégek csapdája

A biztonságosnak tűnik egy nagy céget megbízni a költöztetéssel, de nem biztos, hogy ez valós. Sok nagy céggel dolgoztam már együtt.

Jellemzően kevés saját emberrel és autóval rendelkeznek. Általában ezeket az erőforrásokat alvállalkozók biztosítják számukra.

Hogy ezt miért kerüld?

 • Mert alacsonyabb szolgáltatást kaphatsz, mint amit elvársz, ráadásul a nagy cég nyilván ráteszi a saját hasznát. Pedig a valóságban Ő nem csinált semmit, csak a nevet adta.
 • Mert a nagyobb cég haszna miatt az alvállalkozó áron alul vállalhatja a munkát. Ezért a rakodók bérére, az autó állapotára kevesebb jut a haszonból. Ez sok bosszúságot okozhat a költözés során. Senki nem akar kérdéses műszaki állapotú és motiválatlan rakodókkal költözni.

Most már tudod, hogy mire érdemes odafigyelni akkor, ha nemzetközi költöztetés előtt állsz. Ne feledd ezeket Ügyfeleink korábbi tapasztalataira alapoztuk. Nem csak úgy a levegőbe beszélünk.

Innentől már csak rajtad múlik, mit kezdesz ezzel a tudással.  Ha szeretnéd, akár most azonnal le is tesztelheted, hogy mi túl tudjuk-e teljesíteni a fenti ajánlásokat.

ITT TUDSZ TELEFONON EGYEZTETNI VELÜNK:

 

 

ITT TUDSZ AJÁNLATOT KÉRNI:

Ajánlatkérés
Név *
Telefonszám *
Email cím *
Megjegyzes
Kép csatolása